Wat zet je op een trouwkaart

 

Jullie trouwuitnodiging voor de grote dag mag natuurlijk passen bij het thema van de dag! Je kiest voor het ontwerp en kleuren die jullie mooi vinden. Maar wat moet je nu precies op de trouwkaart zetten? En wat niet?

 

Wat in ieder geval op de trouwkaart kan staan:

- Jullie namen

- De datum, en bij voorkeur ook met de dag erbij

- Waar jullie gaan trouwen

- Hoe laat jullie gaan trouwen

- Waar ze precies zijn voor uitgenodigd (ceremonie, receptie, diner of feest)

- Hoe laat ze aanwezig moeten zijn en waar

- De gegevens van de ceremoniemeester

- Jullie adres

- RSVP wensen

- Eventueel waar extra informatie staat over de locaties

- Dresscode

- Cadeauwensen

 

Bekijk de leukste trouwkaarten

 

Jullie namen!

De dag draait natuurlijk om jullie. Dus kan je op de trouwkaart beginnen met jullie namen, eventueel nog een klein aankondiging zinnetje. Overigens begin je volgens de etiquette met de naam van de bruid.

 

De datum

Plaats in ieder geval de datum op jullie kaart. En het is handig om hier ook de dag erbij te zetten. Het hoeft niet, maar voorkomt onduidelijkheden (wel even goed checken!)

 

Aankondigingszin

Eventueel kan je boven de namen nog een aankondigingszin plaatsen. Bijvoorbeeld zoiets als:

De bruiloft van
Wij gaan trouwen!
Wij nodigen jullie van harte uit op onze bruiloft
Na 5 jaar samenwonen, gaat het er nu toch echt van komen
Onze liefde wordt bekroond

 

Uitnodigingstekst

Waar nodigen jullie de ontvanger precies voor uit?

Er zijn in principe 3 soorten gasten (maar je bent vrij om het in te richten zoals jij het wilt natuurlijk)

1. Daggasten (ceremonie, receptie, diner, feest)
2. Ceremonie & Receptie gasten
3. Avondgasten (feest)

 

Daggasten

Voor de daggasten is het fijn als je het dagprogramma duidelijk op de kaart zet. Dat kan bijvoorbeeld met een informatieve en leuke tijdslijn. Per onderdeel van je trouwdag zet je de tijd erbij. Eventueel nog de plaats en/of het adres, afhankelijk van de ruimte. Deze extra informatie kan je ook heel goed op een website kwijt waarnaar je verwijst. Dat houd je kaart lekker rustig en daar kan je ook heel veel extra informatie kwijt bijvoorbeeld over parkeren.

 

Een voorbeeld van een kaart voor de daggasten:

Voorbeeld teksten trouwkaart en trouwuitnodiging daggasten

Ceremonie & Receptiegasten

De receptie is vaak de uitloop van de ceremonie waar de gasten jullie kunnen feliciteren. Op deze kaart zet je in ieder geval waar en hoe laat jullie gaan trouwen en de locatie en tijd van de receptie.

 

Avondgasten

Bij avondgasten kan je ervoor kiezen om niet de tijdstip en plaats van de ceremonie op de kaart te zetten. Dan nodig je ze hiervoor niet officieel uit.

Maar let op. Dit is geen garantie dat die oude tante niet komt opdagen op de ceremonie! De ceremonie is namelijk van oudsher een openbare gelegenheid waar vroeger iedereen naar toe komt. En die tante kan dit wel vinden ‘heuren’ en laat graag even haar gezicht zien (en pikt graag nog een taartje mee).

 

De gegevens van de ceremoniemeester

Hebben jullie een ceremoniemeester? Zet dan zeker zijn mailadres en/of telefoonnummer op de kaart. Hebben gasten vragen, dan zullen ze hem of haar gaan bellen en worden jullie niet lastiggevallen. Ook betreffende de cadeaulijst of verrassingen kan hij heel goed de vragen van jullie gasten beantwoorden en jullie wensen goed in de gaten houden.

 

Jullie adres | optioneel

Ook jullie correspondentieadres is soms wel handig om op de kaart te vermelden. Zo kunnen de genodigden jullie alvast feliciteren met een kaart. Maar het hoeft niet.

 

RSVP wensen

Voor de organisatie van jullie grote dag is het fijn om te weten wie er precies komen. Daarom is een RSVP wel zo handig. Dit kan je via een leuk kaartje doen die de gasten kunnen terugsturen of via een mailadres waarop ze het even kunnen laten weten. Geef duidelijk aan voor welke datum ze dit moeten laten weten. En deze datum heb jij dan ook weer met jouw locatie of cateraar goed doorgesproken.

 

Trouwwebsite

Hebben jullie een speciale trouwwebsite ingericht? Vermeld deze dan ook op de uitnodiging. Een leuke manier om in contact te blijven met je gasten over jullie mooiste dag. En voor de genodigden fijn om te weten waar ze extra informatie kunnen vinden.

 

Dresscode

Voor de gasten is het heel handig als je de dresscode op de uitnodiging vermeld. Zo weten ze direct wat voor soort bruiloft jullie gaan geven.

 

Cadeauwensen

Cadeauwensen hoef je niet op je kaart te vermelden, dit kan je ook aan de ceremoniemeester overlaten. Maar het kan wel.

Hebben jullie een cadeaulijst opgesteld? Hier kan je op je uitnodiging verwijzen naar de plaats waar ze deze kunnen vinden. Willen jullie liever geld vragen? Dat is soms best lastig. De meeste gasten geven het liefst een persoonlijk cadeau. Het is daarom voor de gasten leuk om aan te geven waar jullie het geld aan willen besteden. Bijvoorbeeld een huwelijksreis of (huwelijks)bootje. Het is namelijk wel leuk om bij te dragen aan lang gekoesterde wensen.